fbpx

Säsonger

SÄSONGER. Östersjön visar sig på många olika sätt under årets gång. Säsongerna har var och en sin charm och genom att vara förberedd på vad som väntar under ytan kan dykare njuta av dykningen i Stockholms skärgård året runt.

Januari-Februari
Vinter och kalla temperaturer på land med ner till 15 minusgrader och vattentemperatur 0-2 grader. Kristallklar sikt och livet under ytan rör sig långsamt. I vikar och sjöar lägger sig isen. Dagarna är korta och mörkerdykningen ger starka kontraster under ytan.

Mars-April
Vårvinter och väldigt växlande väder med allt från flera minusgrader till strålande sol och början till grönska. Det är enstaka 0-4 grader i vattnet och det marina livet börjar visa sig sakta men säkert. Klar sikt och fortfarande väldigt lugnt ute på havet, väldigt lite båttrafik.

Maj-Juni
Försommar med solsken och ljusa kvällar. Milt väder i luften med flertalet plusgrader oftast 10-20 grader. Vattnet är fortfarande svalt och vattentemperatur ligger mellan 4-8 grader i hela vattenpelaren. Har solen legat på länge så är det varmare vid ytan. Den här tiden på året kommer mycket av det marina livet tillbaka. Juveniler av tånglake, tångsnälla, spigg, strömming, havsnål och abborre syns på dykplatserna. Undervattensväxterna börjar ta fart och vi kan beskåda ålnate och blåstång. Det är oftast riktigt bra sikt och en härlig tid på året att vara i vattnet både för naturdyk och vrak. Skärgårdskrogarna öppnar upp och möjligheter till picnic på någon ljuv skärgårdsö lockar.

Juli-Augusti
Sommar och sol. Långa ljusa dagar, full fart på båtlivet och varmt i både luften och vattnet. Lufttemperatur ligger mellan 15-30 grader, vattentemperatur 12-18 grader. Sommaren bjuder på marint liv, glittrande vatten och solen lyser varmt. Nu växer det så att det knakar och alla sorters alger och sjöväxter frodas av solens starka strålar. På det grunda från ytan ner till 12m är det som varmast med temperaturer uppåt 18 grader. Det är tydliga språngskikt med temperaturskillnader och på det djupa är det ca 8-12 grader.

September-Oktober
Sensommar och tidig höst. Fortfarande varmt i vattnet men det börjar bli svalare i luften vilket är skönt för dykare som oavsett dyker i tjocka varma dräkter. Vattentemperatur på 8-15 grader och 10-15 i luften. September är årets bästa månad för teknisk vrakdykning, då det fortfarande är varmt i vattnet under decostopp och generellt väldigt bra sikt. Det är även den bästa tiden för det marina livet som sprudlar under hösten och räkorna är som mest aktiva. Nu kommer öronmaneterna in med vindarna och ansamlas i vikar. Det är tydliga temperaturskillnader i språngskikten.

November-December
Höst och den mörkaste tiden på året. Klar sikt och omkring 4-8 grader i vattnet. Lufttemperaturen ligger mellan 0-5 grader och vissa år har vintern redan tågat in denna säsong. Det kan blåsa rejält under hösten, vilket är bra för Östersjön då det för med sig nytt vatten in, men inte lika enkelt att ta sig fram med båt. På de klara dagarna är det fantastisk dykning, och de mörka dagarna o kombination med bra sikt och starka lampor lyfter upp kontraster och det finns mycket att se under ytan!

UTRUSTNING. Beroende på säsong vill du se till att vara förberedd på undervattensmiljön. Då vi dyker från båt är det en bra idé att ha provat ny utrustning på lättare dyk först och vill man kolla sin avvägning innan avfärd kan man göra det i vår pool. För att dyka bekvämt i Östersjön behöver man ha rätt underställ anpassat för det dyket man ska göra. All dykning i Sverige kräver torrdräkt och rätt kunskaper om avvägning. Här kommer några tips:

Vinter: (december-april): Torrdräkt, extra tjocka underställ, gärna värmeväst, torrdräktshandskar, vinterhuva 8-10mm, stark lampa med minst 3000 lumen, backuplampa, SMB, kompass och dykdator. Extra bly, mer luft i dräkten. Varm dryck, kortare dyk.

Vår & höst: (april-juni, september-november): Torrdräkt, varmt underställ, torrdräktshandskar, huva 5-10mm, stark lampa med minst 3000 lumen +, backuplampa, SMB, kompass och dykdator.

Sommar: (juli-aug): Torrdräkt, mellantjockt underställ, huva 5mm,  lampa, backuplampa, SMB, kompass och dykdator.

Planera alltid mängd underställ efter den kallaste delen av dyket, ska du dyka djupt behöver du alltså klä dig för svalare temperaturer. Lager på lager principen är bra att följa då det ger möjlighet att skala av och tillsätta värme vid behov. Under hela året vill man ha ett under-underställ närmast kroppen i ett material anpassat för dykning såsom polartec eller merino, möjligt med bambu sommartid. För att hålla värmen i fötterna vill du ha ordentliga dyksockar och tunnare merinoullstrumpor under. Det är viktigt att ha tillräckligt varm huva, mycket värme går från huvudet och händerna, därför dyker vi med torrdräktshandskar. En ordentligt stark lampa förgyller hela upplevelsen, vi signalerar och kommunicerar med lampan under ytan så välj en med riktad stråle. Vi kan hjälpa dig i valet av utrustning, besök vår webshop!