Kurser & Workshops

Kurser & Workshops

Hos oss kan du lära dig mer inom dykning. På många olika plan. Vi fokuserar på specialkurser och utövar dessa med stort engagemang. Våra skräddarsydda kurser är unika och ett bra verktyg för att göra dykningen i Östersjön ännu mer spännande.

Vi gör alla våra kurser i torrdräkt av säkerhetsskäl, har du aldrig dykt i torrdräkt förut behöver du börja med att gå torrdräktskursen eller Lär dig dyka i Östersjön programmet. För att gå kurser behöver du även ha dykt nyligen och är det ett tag sedan så börjar vi med en ordentlig Scuba review så du är redo att ta dig an nya utmaningar.
Minimumålder för att gå kurser hos oss är 16 år samt vuxenstorlek.

För hyra av utrustning under kursens gång tillkommer 1000 kr.

Följ oss på facebook för uppdaterade kursdatum, eller kolla in bokningskalendern här på hemsidan!

Östersjöns Miljö
Hur ser livet ut under ytan i Östersjön? En specialkurs om Östersjöns miljö, dess habitat och olika områden, vilka arter lever vad, olika sorters bottenkomposition, miljöproblem och lösningar, organismer, fisk, alger och sjögräs och säsongernas egenskaper. En unik kurs och ett ypperligt tillfälle att öppna ögonen för att rädda Östersjön.
Kursen innehåller ett teoripass, en fantastiskt bra kursbok ”Växter & djur i Östersjön” samt två dyk ute i Stockholms skärgård med båt under en dag. Instruktören visar dig ett gediget intresse för Östersjön och delar med sig av kunskaper, erfarenheter och enthusiasm.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Pris: 2500 kr (inklusive, kursmaterial, cert, båtdyk och lunch)

En storspigg vaktar sitt territorium i tångskogarna. Foto av Emmy Ahlén

Dyka-i-Östersjön, torrdräktskurs
Kursen “Dyka-i-Östersjön” riktar sig mot dig som redan kan dyka och har dykt en hel del i tropikerna förut men som nu är redo att börja dyka i Östersjön. En del av det du kommer lära dig kanske du redan känner till, men vi tar det till nästa nivå, anpassar det för kallvattensdykning och lägger till lite extra.
Kursen är upplagd på 3 kursdagar och det blir 4 dyk. Den första dagen går vi igenom teori för torrdräktsdykning och pratar om Östersjöns utmaningar. Sedan gör vi torrdräktsövningar på grunt vatten, antingen i pool eller från stranden. De andra två dagarna dyker vi i havet och övar på avvägning, lamphantering, trim, trim, trim, vrakdykning och lär oss en massa om Östersjöns miljö. Du lär dig hantera mörker, kyla, värme och logistik. Den sista dagen dyker vi från båt ute i skärgården!
Paketpris för hela kursen, kursmaterial, instruktioner, cert, 2 landdyk, 2 båtdyk, boende i 2 nätter, 3 lunch, 2 frukost, 1 middag samt luftfyllningar landar på 7500 kr. Möjlighet till kurs utan boende finns såklart också om du bor i närheten!

Det andra alternativet är att gå kursen på 2 dagar. För det krävs erfarenhet, maila oss för upplägg.

Dyksyster och Hulda. Foto: Emmy Ahlén

Nitrox
Syreberikad luft upp til 40%. Vrakdykning görs ofta på djup man verkligen drar nytta av att kunna vara nere en stund längre utan att vara begränsad av sin maxtid för direktuppstigning. Nitrox ger dig mer tid att upptäcka den marina historian. Vi visar dig dessutom hur det fungerar rent praktiskt att fylla nitrox med vår kompressor.
Kursen innehåller ett teoripass (digitalt eller på plats), gasfyllning och 2 båtdyk ute i Stockholms skärgård.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Pris: 2500 kr (inklusive nitroxfyllning, kursmaterial, certifikation, båtdyk och lunch)
Kursstart alla dagar, iallafall i samband med alla utfärder eller per önskemål.

Undersöker Pilkobbsvraket. Foto: Emmy Ahlén

Advanced Open Water (AOW)
Ta din dykning till nästa nivå! Advancedkursen består av 5 äventyrsdyk. Nattdyk (kvällsdyk), djupdyk 30m, navigation, avvägning samt Östersjöns miljö. En bra blandning av dykträning och insikt i hur dykningen i Östersjön fungerar. Vi sprider ut kursen på en helg och bor och äter gott på Vrakdykarpensionatet, fullt fokus på att bli en bättre dykare med andra ord och ett skönt sätt att hänga med nya dykbuddies.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Paket med boende och all mat under helgen: 7500 kr.
(inklusive kursmaterial, certifikation, båtdyk och lunch)
Pris utan boende och mat: 6500 kr

Dyk Snyggt! Workshop med instruktör Michael Wolhardt
En dykare med stil lämnar inga spår efter sig. Det gäller att ha koll på sina fenor, kunna vrida och vända på sig när man svävar fritt och vara kapabel att backa snitsigt ur hålrum och hörnor. Att dyka snyggt kräver träning, massor av träning. Den här workshopen vänder sig till dig som vill bli bättre på att kontrollera din avvägning och få mer styr på dina fenor oavsett vilken erfarenhetsnivå du ligger på. Vi tränar olika fentekniker, du får chansen att öva upp dina färdigheter med att helikoptervända och vi övar att backa med fenor. Målet är att du ska kunna glida fram effektivt när det behövs och kunna stanna och sväva när du vill göra det.
Alla dykare kan delta oavsett erfarenhetsnivå eller utrustningskonfiguration och vi delar in dykarna i matchande teams och önskemål.

Tid: 2-3 dagar. Planerade datum 20-22 maj samt 25-27 maj.
Paketpris: 5800 kr. Inkluderar 2 nätters boende, Dyk Snyggt workshop, 1 dagsutfärd med 2 dyk från ribben, 2 middag, 2 frukost, 2 lunch, lakan, bastu och eminenta instruktioner.
Endast workshop 3800 kr inkl 1 natts boende + mat.

Alex, undervattensmodell i rymdfilm. Foto: Emmy Ahlén

Mörkerdykarkurs (Nightdiver Specialty)
Lär dig dyka med lampa ordentligt och de tekniker du behöver för att kunna dyka när det är mörkt. Hösten är en fantastisk tid på året att dyka och undervattens världen i Östersjön visar upp sin finaste sida. Ett bra sätt att förlänga säsongen på och få se allt det fantastiska som östersjödykarna pratar om.
Erfarenhetskrav: Du behöver vara torrdräktsdykare. Du vill ha egen lampa med bra styrka i, vi kan hjälpa dig fixa detta i god tid om så önskas.
Pris: 2500 kr
(inklusive kursmaterial, certifikation, dyk och fika)
Kursdatum:
Kvällar på den mörka årstiden

Dykare. Foto: Emmy Ahlén

Djup & Vrak specialkurs kombo
Steget mot att bli en redig vrakdykare görs i flera etapper där mer övning ger ännu bättre färdighet. För att vara med på kursen behöver du vara en erfaren kallvattensdykare, minst AOW samt nitroxcertifierad, och känna till din utrustning utan och innan. Djupspecialkursen tar dig ner djupare än 30m, och max ner till 40m. Vrakspecialkursen lär dig mer om hur vrakdykning fungerar och hur man vrakdyker på ett snyggt och säkert sätt. En kombination av dessa blir en bra grund till fortsatt vrakdykning.
Paketpriset inkluderar mat, boende 3 nätter, 2 certifikat, 6 dyk med båt, teori och instruktioner för 8100 kr. För mer info kontakta oss.

Djup & Vrak specialkurs (2 dagarskurs)
Paketpris med mat, boende 2 nätter, 2 certifikat, 4 dyk med båt, teori och instruktioner 6800 kr.

Deep Spec (Djupspecialkurs)
Har du dykt ett tag och känner dig redo för nästa utmaning så kan du bygga på dina dykkunskaper genom att gå Deep Spec kursen. Här lär du dig mer tekniker kring att hantera dina sinnen vid djupare dykning ner till 40m, navigering och säkerhetsprocedurer kring djupare dyk. Vi på Vrakdykarpensionatet har en given passion för vrak och flera av dem ligger kring 35m djupet, då krävs detta cert! Vi kör denna kurs på 4 dyk under 2 dagar för att du ska få en så gedigen utbildning som möjligt.
Erfarenhetskrav: Du behöver vara en erfaren AOW dykare och bekväm torrdräktsdykare som dykt nyligen i liknande vatten.
Paketpris helg inklusive övernattning fre-sön, deep-spec kurs och all mat: 5500 kr
Pris utan boende och mat:  4700 kr (inklusive kursmaterial, certifikation, båtdyk och lunch)

Kursdatum: 
Många av vrakhelgerna. Vill du hellre sprida ut kursen och göra den under två separata tillfällen så går det att ordna, maila emmy@vrakdykarpensionatet.se för mer info.

Vrak på 35m djup från 1700-talet. Foto: Emmy Ahlén

Vrakkurs
Det finns många sätt att lära sig dyka vrak. Från olika tidsepoker, gjorda av olika material, historiska, moderna, djupa, grunda, intakta och utspridda. Vill du gå vrakkurs så maila oss om just ditt intresse så syr vi ihop en kurs anpassad efter din erfarenhetsnivå.

Teknisk dykning
För dykare som har god rutin på kallvattensdykning och vill ta sin dykning ett steg djupare, lära sig dyka snyggt på riktigt och drilla säkerhetsrutiner. För att kunna komma ner på djupet, spana in eftertraktade platser eller helt enkelt för att få ännu mer koll på vad dykning innebär. Vi anordnar tech-kurser efter behov så maila oss ditt intresse så syr vi ihop en kurs!
Förkrav: minst 100 dyk i kalla vatten och torrdräkt, god vana att dyka i dubbelpaket, deep spec, rescue, hälsokontroll

Sköna Vraktekniker 3800 kr
En sann vrakdykare vet att träning ger färdighet och för att kunna dyka vrak, framförallt mer avancerade vrak och penetrering men även i begränsad sikt, så krävs det färdigheter och kunskaper som behövs finslipas och övas på regelbundet för att vrakdykningen ska bli skön och säker. Vrakdykargurun instruktör Michael Wolhardt visar dig under en och en halv dag var linorna ska sitta och snackar utrustningstekniker.
Mer info, klicka här!

Scuba Review (Avrostning)
Var det länge sen du dök? Vi guidar dig tillbaks till dykningen på bästa sätt. Dagen börjar med teori, följt av poolpass och går igenom alla övningar du glömt genom åren och repeterar säkerhetskontroller, övar avvägning och hur var det man gjorde nu igen. efter det blir det lunch på Vrakdykarpensionatet följt av dyk från stranden i Vadviken. Vårt mål är att du på ett tryggt sätt ska hitta tillbaks till dykningen och börja dyka med oss i Östersjön.
Pris: 1200 kr

Open Water (grundkurs)
Är ni en grupp på 4-6 personer som vill lära er att dyka? Open Water-kursen är det första steget för att bli en certifierad dykare. Kursen innehåller teori, poolövningar, simmtest och utedyk. Varvat med detta går vi igenom hur Östersjöns miljö fungerar och hur du på bästa sätt kan upptäcka undervattensvärlden. Du kommer lära dig hur all utrustning fungerar, hur du hanterar olika situationer och balans & andning. Din instruktör är med dig vid varje steg och du kommer repetera övningarna flera gånger tills du känner dig bekväm i vattnet. Först får ni tillgång till det digitala studiematerialet och förbereder er innan ni kommer hit. Sedan fylls dagarna av teori, poolövningar och minst 4 dyk i Östersjön. Vi gör kursen i torrdräkt och kan hjälpa er att beställa utrustning i rätt storlekar i god tid så man hinner prova. Kursen pågår i 3-4 dagar och vi skräddarsyr ett program som passar er.
Paket med boende 2 nätter, OW-kurs och all mat: 8500 kr  (inklusive gasfyllning, kursmaterial, certifikation, 2 dagar pool/teori, 4 dyk och lunch)

Priserna för Open Water grundkurs är startpriser. Vi ser till hur färdigheter utvecklas och lägger på fler dagar på kursen efter behov. Varje extra dag kostar 1500kr. Antal extra dagar som behövs varierar men räkna på mellan 1-5 dagar. Ju mer träning du får desto bättre dykare blir du!
Pris utan mat och boende:  7300 kr

Är ni inte en grupp utan bara en eller två personer? Maila oss och visa intresse så syr vi ihop en kurs när vi har ett gäng deltagare!