Kurser & Workshops

Kurser & Workshops

Dykutbildning i Östersjön för alla nivåer från nybörjare till proffs. Kurser och workshops i dykning i Sveriges vatten och Stockholms skärgård. Grundkurser med finess och fokus. Vassa specialkurser med stort engagemang. Teknisk dykning med mål och ypperliga vrak att utöva dem på. Våra skräddarsydda kurser är unika och ett bra verktyg för att göra dykningen i Östersjön ännu mer spännande.

Vi gör alla våra kurser i torrdräkt av säkerhetsskäl, har du aldrig dykt i torrdräkt förut behöver du börja med att gå torrdräktskurs. Du behöver ha dykt nyligen och är det ett tag sedan så börjar vi med en ordentlig avrostning så du är redo att ta dig an nya utmaningar. Minimumålder för att gå kurser hos oss är 16 år samt vuxenstorlek.

Open Water (grundkurs)
Open Water-kursen är det första steget för att bli en certifierad dykare. Kursen innehåller teori, poolövningar, simtest och utedyk. Varvat med detta går vi igenom hur Östersjöns miljö fungerar och hur du på bästa sätt kan upptäcka undervattensvärlden. Du kommer lära dig hur all utrustning fungerar, hur du hanterar olika situationer och balans & andning. Din instruktör är med dig vid varje steg och du kommer repetera övningarna flera gånger tills du känner dig bekväm i vattnet. Först får ni tillgång till det digitala studiematerialet och förbereder er innan ni kommer hit. Sedan fylls dagarna av teori, poolövningar och minst 4 dyk i Östersjön. Vi gör kursen i torrdräkt och introducerar dig till Östersjöns magiska gröna undervattensvärld.
Förkunskapskrav: Du är ordentligt simkunnig, i vuxenstorlek och fokuserad.

Dyksyster och Hulda. Foto: Emmy Ahlén

Scuba Review (Avrostning)
Var det länge sen du dök? Vi guidar dig tillbaks till dykningen på bästa sätt. Börjar med teori, följt av poolpass och går igenom alla övningar du glömt genom åren och repeterar säkerhetskontroller, övar avvägning och hur var det man gjorde nu igen. Vårt mål är att du på ett tryggt sätt ska hitta tillbaks till dykningen och börja dyka med oss i Östersjön.
Upplägg: Antingen i pool en kväll eller under en heldag med utedyk

Östersjöns Miljö
Hur ser livet ut under ytan i Östersjön? En specialkurs om Östersjöns miljö, dess habitat och olika områden, vilka arter lever vad, olika sorters bottenkomposition, miljöproblem och lösningar, organismer, fisk, alger och sjögräs och säsongernas egenskaper. En unik kurs och ett ypperligt tillfälle att öppna ögonen för att rädda Östersjön.
Kursen innehåller ett teoripass, en fantastiskt bra kursbok “Växter & djur i Östersjön” samt två dyk ute i Stockholms skärgård med båt under en dag. Instruktören visar dig ett gediget intresse för Östersjön och delar med sig av kunskaper, erfarenheter och enthusiasm.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Kurslängd: 1 dag, 2 dyk

En storspigg vaktar sitt territorium i tångskogarna. Foto av Emmy Ahlén

Dyka-i-Östersjön, torrdräktskurs
Kursen “Dyka-i-Östersjön” riktar sig mot dig som redan kan dyka och har dykt en hel del förut men som nu är redo att börja dyka i Östersjön. En del av det du kommer lära dig kanske du redan känner till, men vi tar det till nästa nivå, anpassar det för kallvattensdykning och lägger till lite extra.
Vi går igenom teori för torrdräktsdykning och pratar om Östersjöns utmaningar, torrdräktsövningar på grunt vatten, sedan dyker vi och övar på avvägning, lamphantering, trim, trim, trim, vrakdykning och lär oss en massa om Östersjöns miljö. Du lär dig hantera mörker, kyla, värme och logistik. Den sista dagen dyker vi från båt ute i skärgården!
Förkunskapskrav: Du är certifierad dykare
Kurslängd: 3 dagar, 4 dyk, poolpass

Dykare i torrdräkt kan vara i plurret alla årstider!

Advanced Open Water (AOW)
Ta din dykning till nästa nivå! Advancedkursen består av 5 äventyrsdyk. Nattdyk (kvällsdyk), djupdyk 30m, navigation, avvägning samt Östersjöns miljö. En bra blandning av dykträning och insikt i hur dykningen i Östersjön fungerar. Som en buffé av olika dykupplevelser för att se vad du gillar bäst och vad du behöver öva på. Fokus är att bli en bättre dykare, få kontroll och kunna blicka framåt och se din omgivning. Du kanske vill uppgradera din utrustning eller lära dig hitta nya dykplatser eller dykbuddies?
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Kurslängd: 2-3 dagar alternativt 5 kvällsdyk.

Nitrox
Syreberikad luft upp til 40%. Vrakdykning görs ofta på djup man verkligen drar nytta av att kunna vara nere en stund längre utan att vara begränsad av sin maxtid för direktuppstigning. Nitrox ger dig mer tid att upptäcka den marina historian. Vi visar dig dessutom hur det fungerar rent praktiskt att fylla nitrox med vår kompressor.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen
Kurslängd: välj mellan 1/2 dag torrkurs, 1/2 dag 1 dyk eller heldag 2 dyk

Undersöker Pilkobbsvraket. Foto: Emmy Ahlén

Mörkerdykarkurs (Natt specialkurs)
Lär dig dyka med lampa ordentligt och de tekniker du behöver för att kunna dyka när det är mörkt. Den mörka årstiden är fantastisk att dyka på och undervattens världen i Östersjön visar upp sin finaste sida. Ett bra sätt att förlänga säsongen på och få se allt det fantastiska som östersjödykarna pratar om.
Erfarenhetskrav: Certifierad dykare med torrdräktsvana

Alex, undervattensmodell i rymdfilm. Foto: Emmy Ahlén

Djup & Vrak specialkurs 
Steget mot att bli en redig vrakdykare görs i flera etapper där mer övning ger ännu bättre färdighet. Dalarö är det perfekta stället att dyka vrak och ett engagerat historieintresse gör denna möjlighet unik. Djupspecialkursen tar dig ner djupare än 30m, och max ner till 40m. Vrakspecialkursen lär dig mer om hur vrakdykning fungerar och hur man vrakdyker på ett snyggt och säkert sätt. En kombination av dessa blir en bra grund till fortsatt vrakdykning.
Erfarenhetskrav: Du behöver vara en erfaren AOW dykare, bekväm torrdräktsdykare som dykt nyligen i liknande vatten och känner till din utrustning väl.
Kurslängd: 2 dagar 4 dyk eller 3 dagar 6 dyk

Vrak på 35m djup från 1700-talet. Foto: Emmy Ahlén

Vrakkurs
Det finns många sätt att lära sig dyka vrak. Från olika tidsepoker, gjorda av olika material, historiska, moderna, djupa, grunda, intakta och utspridda. Vill du gå vrakkurs så maila oss om just ditt intresse så syr vi ihop en kurs anpassad efter din erfarenhetsnivå.

Sappemeer. Foto: Emmy Ahlén

Teknisk dykning
För dykare som har god rutin på kallvattensdykning och vill ta sin dykning ett steg djupare, lära sig dyka snyggt på riktigt och drilla säkerhetsrutiner. För att kunna komma ner på djupet, spana in eftertraktade platser eller helt enkelt för att få ännu mer koll på vad dykning innebär. Vi anordnar tech-kurser efter behov så maila oss ditt intresse så syr vi ihop en kurs!
Förkrav: minst 100 dyk i kalla vatten och torrdräkt, god vana att dyka i dubbelpaket, deep spec, nitrox, rescue, hälsokontroll

Dykare på upptäcktsfärd. Foto: Björn Lindoff

Dyk Snyggt! Workshop med instruktör Michael Wolhardt
En dykare med stil lämnar inga spår efter sig. Det gäller att ha koll på sina fenor, kunna vrida och vända på sig när man svävar fritt och vara kapabel att backa snitsigt ur hålrum och hörnor. Att dyka snyggt kräver träning, massor av träning. Den här workshopen vänder sig till dig som vill bli bättre på att kontrollera din avvägning och få mer styr på dina fenor oavsett vilken erfarenhetsnivå du ligger på. Vi tränar olika fentekniker, du får chansen att öva upp dina färdigheter med att helikoptervända och vi övar att backa med fenor. Målet är att du ska kunna glida fram effektivt när det behövs och kunna stanna och sväva när du vill göra det.
Alla dykare kan delta oavsett erfarenhetsnivå eller utrustningskonfiguration och vi delar in dykarna i matchande teams och önskemål.
Kursupplägg: 1 dag, datum läggs upp vid intresse

Uppdaterad prislista hittar du här: https://vrakdykarpensionatet.se/bokningpriser/

Följ oss på facebook för uppdaterade kursdatum, eller kolla in bokningskalendern här på hemsidan!

Vill du bli kontaktad med mer info, fyll i nedan: