fbpx

Dykning i Östersjön

DYKNING I ÖSTERSJÖN Vrakdykning i Stockholm, Sverige. Östersjön är ett unikt hav. Tusentals vrak gömmer sig under ytan omgiven av en unik och känslig marin flora och fauna. Sedan människan lärde sig att bygga båtar har befolkningen kring Östersjöns kuster varit beroende av sjöfarten för handel och transport. Stormar, sjöslag och otur har sänkt många skepp.

Det bräckta vattnet gör så att det som hamnat på Östersjöns botten stannar där längre än vad vi kan föreställa oss och ger oss en unik möjlighet att dyka på. Det finns tusentals vrak och lämningar som berättar sin historia. Vrakdykningen i Stockholm visar en viktig, till stor del orörd del av vårt kulturarv. Från stormaktstidens pampiga byggen, världskrig, ånglastfartygens era, dumpade skepp, kollisioner, fiskefartyg och ett och annat försäkringsbedrägeri. Ta mig direkt till kalender & bokning!

Även om vi besitter modernare teknik och andra kunskaper än vad man gjorde förr, så är det samma bergsknallar, öar och farvatten vi beskådar under vår genomfart i Stockholms skärgård. Några av vraken vi dyker på är kända sedan länge och markerade med bojar. Andra hittar vi med sonar och sjökort. Vraken ligger på alla möjliga djup från ett par meter ända ner till havets botten. Många av de vrak vi dyker på regelbundet ligger på mellan 15-35 meters djup. Det finns djupare vrak för dem med erfarenhet och önskan om det. För vrakbeskrivningar, klicka här!

Naturdykning. Östersjön marina liv är olik alla andra hav. Vi kan visa dig mer om livet under ytan och vissa dyk ägnar vi helt åt detta. Har du några frågor kring livet omkring vraken så fråga oss, det finns oftast en fiskbok till hands och vissa organismer trivs bäst på vissa sorters platser!

Under ytan gömmer sig en känslig men vacker värld med östersjögrönt vatten och uthålliga organismer. På sandbotten finns plattfisk och sjögräs. Stenar täcks av blåstångsruskor och lerbotten bebos av skorv och musslor. Taggiga simpor fastnar i fiskares nät och under bryggor gömmer sig nyfikna abborrar och mört. Under våren tittar växter upp i skyddade områden och tittar du noga hittar du alla de små organismerna som tillhör växtligheten. Sommarsäsongen växer fiskbestånden till sig och du hittar tångsnälla, mindre havsnål, tejstefisk och tånglake. På det grunda vaktar spiggen sitt område och visar upp sin röda mage när det är dags för fortplantning. Det finns nästan hundra arter fisk i Östersjöns miljö och drygt 50 av dem finns i Stockholms skärgård. En gång i tiden fanns här gott om torsk och strömming, nuförtiden ska man ha tur för att se dem. På våra Fish & Ships-turer får du det bästa av båda världar. Då dyker vi både naturdyk och vrak och pratar om de olika marina arterna. Vi lägger upp nya bilder från dykningen i Östersjön varje vecka, kolla in vår facebooksida för inspiration! 

Östersjön. Dykning i Östersjön kräver att du som dykare har koll på din avvägning, dyker i torrdräkt och är väl medveten om din omgivning. Det är viktigt med korrekt fenteknik och för att dykningen ska bli njutbar behöver du ha ordentliga underställ och kunskap om vad som krävs för vilken säsong. Läs mer om säsonger här.  Det är för det ovana ögat kallt och mörkt men med rätt planering och utrustning så är dykningen i Östersjön förtrollande och en helt unik miljö att dyka i.

Har du dykt i andra vatten förut och vill komma igång med dykning i Östersjön och Stockholms skärgård så hjälper vi dig med rätt träning, rätt utrustning och lindar in allt i massor av sjöfartshistoria, Östersjöns miljö, marina arter, vrak och den härliga gemenskapen på Vrakdykarpensionatet. Vi kör en rad olika kurser och workshops beroende på din tidigare erfarenhet och sätter ihop ett program som passar dig. Klicka här för mer inspiration om kurser och workshops.